Beppe Wolgers

Det är Beppe-sommar i år, med föreställningen Dunderklumpen vid Döda fallet och två utställningar på Beppe-museet i Strömsunds hembygdsgård. Och Yran bjuder på en Beppe-hyllning med namnet "Jazzkatten i Vattudalen".

Beppe Wolgers (1928-1986) var så mycket, från ett av de arga skäggen i TV:s barndom till poeten bakom finstämda dikter. Och han betydde mycket för alla oss som tänker på honom med glädje.

Beppe : biografin berättar Klas Gustafsson om pojken med både konstnärs-och musikerdrömmar som växte upp i Stockholm och tillbringade somrarna på Dalarö. Han blev journalist, radio- och TV-personlighet, revyförfattare, konstnär, poet och mycket mer. Vi minns honom som Pippis pappa, från filmen Dunderklumpen och Godnattstunden på TVOch hans texter sjöngs av de stora svenska artisterna. Biografin är en stor, lättläst och rikt illustrerad bok om en människa som gav oss oförglömliga ord och och bilder.

När Beppe med sin familj flyttade till Bränngården på Öhn i jämtländska Ströms vattudal i det sena 1960-talet, var hans känsla att dit hade han längtat hela livet.

Dikter från Vattudalen är ett urval dikter från de fyra diktsamlingar med jämtländska motiv som han skrev under åren 1969-1983. Beppe skrev om det nya livet på gården på Öhn, i dikter fulla av kärlek både till det jämtländska landskapet och till familjen. I korta porträttdikter, och på sin egen jämtska, lyfte han fram Vattudalens människor och en tid när det gamla småbrukar-Sverige var på väg bort. Och han kände sig djupt gripen när han besökte Vikens kapell.

CD:n Du Beppe har undertiteln Beppe Wolgers mästerverk. Hans texter sjungs av Monica Zetterlund, Carli Tornehave och andra fina röster. Flera av dem delar också med sig av sina Beppeminnen i skivans texthäfte, där Beppes son Tom Wolgers skrivit ett förord. Tre revynummer finns också med. Njut av allt från den vackra Vinter i skärgår´n med Gals and Pals till Ridåöverhalningen med Beppe och Lars Ekborg.

På biblioteksbloggen "Från bygden" finns många Beppe-inlägg, bland annat många dikter och de korta filmer han själv gjorde med titeln "Människor runt Vattudalen".

På Klas Gustafssons sida Beppe.se finns nästan allt om Beppe Wolgers, bland annat intervjuer med släkt och vänner.

Fotografiet publicerat med tillstånd av Modernista förlag.

Att låna av och med Beppe

1. Beppe

Av: Gustafson, Klas