Den samiska nationaldagen 6 februari

Vi firar den samiska nationaldagen med att fylla vår skyltvägg med samisk litteratur, film och musik.

Vi vill gärna tipsa om ett besök i Samiskt rum på vårt bibliotek, det ligger till höger på övre plan.

Här och nu vill vi också dela med oss av en del av den nyinköpta litteratur om samiskt liv som finns att låna. Två fina böcker från vår del av Saepmi har precis kommit ut:

Två bokomslag, ett i grönt med gult samiskt mönster och ett med en samisk kvinna på äldre fotografi omgiven av fjällnatur

Antologin Luste tjaeledh : Soptsesh Saepmien bïjre, Det är roligt att skriva : berättelser om Saepmie är resultatet av en skrivartävling arrangerad av Gaaltije, Sametingets Språkcentrum och Region Jämtland Härjedalen. Tanken och förhoppningen var att stärka det sydsamiska språket, hitta nya författarröster bland både ungomar och vuxna, och ge dem en plats.

Och här finns nu de rösterna, i dikter, noveller och krönikor, där de flesta översatts till svenska och ibland också norska.

Ur förordet: Ibland fungerar böcker som kompasser som vi som folk använder för att vi skall kunna hitta tillbaka till våra förfäders flyttleder, och vandra längs med dem på den inre resan hemåt, till våra språk och vårt ursprung.

Här utses också två vinnande bidrag: novellen Tjaajanidh av Læjsa-Maret Päiviö i ungdomsklassen och novellen Göökte veartainie av Åse Klemensson i vuxenklassen.

Arkeologen Ewa Ljungdahl har gett oss många skrifter om det samiska. I Från Ruvhten till Voernese har hon besökt samebyarna i Jämtland och Härjedalen och berättar deras historia. Hon säger själv: det finns väldigt mycket okunskap – men jag har inte kunnat vara heltäckande för då hade boken aldrig blivit färdig

Hör Ewa Ljungdahl berätta kort om boken i Radio Jämtland.

På biblioteksbloggen "Från bygden" finns inlägg om tidigare utgiven samisk litteratur som handlar om Jämtland och Härjedalen.

Ett urval nyinköpt litteratur till Samiskt rum

1. Same

Av: Halvari, Torgrim