Fängslade författares dag

Den 15 november varje år påminner organisationen PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet.

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar.

Svenska PEN har beslutat att tilldela den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev 2021 års Tucholskypris.

Priset delas ut av Kulturminister Amanda Lind i samband med Svenska PEN:s årliga högtidlighållande av Fängslade författares dag den 15 november på Bonniers Konsthall.

I år har Fängslade författares dag särskilt fokus på Belarus och den allvarliga situationen för yttrandefriheten i kölvattnet av regimens förtryck, förföljelsen av oliktänkande och kulturutövare och andra brott mot mänskliga rättigheter.

Tucholskypriset är ett stipendium som instiftats av Svenska PEN. Priset delas ut sedan 1985 till "en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist". Stipendiet, är uppkallat efter tyskfödde författaren Kurt Tucholsky (1890–1935).

Ett sätt att uppmärksamma dagen är till exempel att låna en bok av en författare som är eller som varit fängslad.

Böcker av Tucholskypristagare och andra böcker inom temat hotad frihet

Taggar:

Skrivet av: Catharina Andersson den 8 november 2021