Höstlovsläsning

Höstlovet är äntligen här! Kylan drar in, löven ändrar färg... visst är det skönt att stanna i soffan med en bra bok?

Visste du att höstlovet förr i tiden kallades för potatislov? Då var man ledig främst för att kunna hjälpa till hemma med att skörda potatisen som var färdig på höstkanten. Numer köper vi ju den mesta potatisen i affären och istället kallar vi lovet för höstlov.

Många gillar att läsa skräckböcker på hösten, kanske det beror på att man för länge sedan i flera kulturer trodde att det var på hösten som gränsen mellan de levande och de döda var som allra tunnast. För flera tusen år sedan firade vikingarna höstblot och kelterna Samhain. Med höstblotet ville de hälsa den mörka tiden på året välkommen och Samhain tror man är ursprunget till dagens Halloween-firande. Kanske kom det till USA med de som utvandrade från Irland till USA på 1800- talet? Många vanor och traditioner färdas just på det sättet, när människor flyttar eller flyr.

Även i Sverige har vi börjat fira Halloween, men det är inte samma sak som Alla helgons dag och Allhelgonadagen som ibland infaller ungefär samtidigt, ofta under höstlovet.

Kanske är det alldeles speciellt att läsa om skräck och magi en mörk höstlovskväll eller tidig morgon när dimmorna på ängen kanske, kanske är älvor som dansar... Kanske läser man hellre en bok om humor eller kärlek som kan skingra höstmörkret lite. Vad man än gillar att läsa så tycker vi att höstlovet är ett härligt lov – lovet när man läser precis det man vill.

Skrivet av: Kerstin Ydrefors den 14 december 2017