Ladies and gentlemen

"Anglofil är en person som inte är engelsk, men har ett stort intresse för den engelska kulturen - till exempel språk och dialekter, idrott, musik, film, mat, kläder eller andra kulturyttringar."

Så förklarar Wikpedia ordet. Anglofil kan man vara i varierande grad, från att klä sig i tweed och dricka afternoon tea efter konstens alla regler, till att helt enkelt vara mycket förtjust i engelska filmer och böcker! Och här får anglofilin omfatta inte bara England, utan hela det brittiska öriket.

Kolumnisten, författaren och radiospanaren Johan Hakelius går ett steg längre. Han känner sig besatt av det engelska och kallar sig därför angloman. I två läsvärda böcker berättar han om en lång rad excentriska engelska män och kvinnor under 1900-talet. I Döda vita män, 2009, skildrar han 14 inte alltid så sympatiska men ändå fascinerande herrar. Han länkar i boken ihop deras livsöden på ett snillrikt sätt, och både författaren och de döda männen har den torra humorn gemensam. I Ladies, 2010, möter läsaren tio inte mindre originella damer, från de två kvinnliga kockarna som reste runt på motorcykel med sidovagn i matprogrammet Two fat ladies, till författaren Vita Sackville-West, känd också för sina trädgårdar i Sissinghurst. Godbitar ur de båda böckerna finns inlästa av författaren själv i ljudboken Ladies & gentlemen, 2012.

Alla har säkert sina brittiska favoriter. Det finns så mycket bra, från Nalle Puh till James Bond! Här är mina:

Skrivet av: Anna-Kari Bäckvall den 14 januari 2021