Författarbesök: Mats Jonsson - När vi var samer

28 oktober torsdag 2021
2021-10-28 till 2021-10-28.
Plats Östersunds bibliotek
Kostnad: Fri entré, men biljett krävs

Mats Jonsson är serieskapare och aktuell med Augustnominerade serieromanen "När vi var samer". Boken är både en släktsaga och ett folks historia.

Välkomna till Östersunds bibliotek och ett samtal mellan författaren och serietecknaren Mats Jonsson och moderator Malin Nord.

Mats låter hälsa att han gärna signerar böcker efter samtalet. Ta gärna med din bok om du har köpt ett exemplar. Ingen bokförsäljning under kvällen.

I När vi var samer reser Mats tillbaka i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin egen bakgrund.

Boken är en fängslande släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia, från att Sápmi växer fram i Nordens norra delar till att svenskarna koloniserar området söderifrån och med olika strategier tvingar samerna att passa in i ett ständigt föränderligt Sverige.

Mats Jonsson är född och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningar, Hey Princess, Pojken i skogen, I detta satans rum och Mats kamp. 2017 nådde Mats en ny och större publik med Nya Norrland, om den växande klyftan mellan stad och landsbygd. I höst är han aktuell med När vi var samer.

Åren 2003-2018 var han redaktör för Galago, Mats har även medverkat med serier och texter i tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och Arbetet.

Malin Nord som är kvällens moderator är författare och representant i rådet för samisk litteratur i Författarförbundet.

Fri entré men begränsat antal platser. Biljett krävs. Biljetter släpps måndag 18 oktober. Hämta din biljett i informationsdisken på Östersunds bibliotek. Observera att biljetter inte kan förbokas via telefon eller mail.

Samiska språkveckan
Vecka 43 är det dags för den samiska språkveckan. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället.

Språkveckan är ett samarrangemang mellan sametingen i Sverige, Norge och Finland och initierades år 2019 som var FNs urfolksspråkår.

Lästips

1. När vi var samer