Ordbrodösen

Ingen ordbrodös har någonsin misslyckats med sitt inträdesprov. Inte förrän nu.

Vintervila är en slumrande bruksort i Värmland. Här har släkten Vinter i det tysta styrt över människors öden och äventyr i generationer. De är Ordbrodöser. Kvinnorna i släkten kan styra andra människors tankar och handlingar med sina skrivna ord och när Alba fyller arton är det dags för hennes inträdesprov. Hennes mormor försäkrar att det egentligen mest är en formalitet, men som läsare förstår man ändå att någonting kommer att gå fel. När Alba ska tvinga deltagarna i provet att stanna och lyda henne misslyckas hon och ingen förstår varför.

Alba skickas till en släkting i Stockholm medan hennes släkt försöker förstå vad som hänt, det känns som en förvisning men i det tysta börjar Alba själv nysta i vad som har hänt. Varför misslyckades hon? Finns det någon som blockerar hennes kraft?

Ju mer hemligheter som pockar på att komma upp till ytan, desto farligare blir det. Det är inte bara Alba som försöker gräva i ordbrodösernas historia och det är fler som verkar vilja komma åt kraften. En kraft som, i fel händer, kan bli fruktansvärt farlig. Ordbrodösen är fängslande fantasy men den är också otäck.  För vad kan egentligen hända när du kan tvinga någon att lyda din minsta vink, utan att de själv förstår det? Vad händer när förmågan att kontrollera hamnar i fel händer? Ordbrodösen är svår att släppa och stannar kvar långt efter sista sidan.